banner

Nieuwe asbestregeling

HIER

U wilt uw woning verkopen?
Dan is een asbestcertificaat verplicht.

Vlaanderen wil af van zijn asbest en mikt op een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Daarom kan u een gebouw dat voor 2001 werd gezet vanaf 23 november enkel nog verkopen met een asbestattest of asbestcertificaat. 

Verkoopt u uw woning via Gabit, dan helpen wij u om het verplichte asbestattest te bekomen.

Wat is een asbestattest of asbestcertificaat?

Het attest brengt in kaart waar asbest aanwezig is in of rond uw woning. Is er asbest aanwezig, dan maakt een gecertificeerd deskundige die een opleiding volgde bij OVAM een analyse van de risico’s voor de bewoners en de omgeving. Er wordt een score toegekend en advies gegeven: ‘verwijderen’ of ‘goed beheren’. U bent niet wettelijk verplicht om de asbest te verwijderen, maar het wordt in sommige gevallen wel sterk aangeraden. Het attest verhindert de verkoop van uw pand niet. U moet er alleen een hebben.

Het asbestcertificaat is sinds 23 november 2022 verplicht als u een woning verkoopt die voor 2001 gebouwd werd. Tegen 2032 zal elke eigenaar van zo’n gebouw over een asbestattest moeten beschikken.

Een asbestattest, wat moet dat kosten?

Het attest wordt toegekend door een deskundige die uw woning onderzoekt. Het gaat om een visuele controle en soms worden er stalen genomen. Er wordt niets afgebroken. Voor een eengezinswoning moet u rekenen op een kost van 350 tot 750 euro, afhankelijk van de grootte van de woning.

Bevat uw woning asbest?

Als ze gebouwd werd tussen 1945 en 2001 is de kans alleszins groot. Toen was asbest een populair bouwmateriaal. Het was brandveilig, sterk en goedkoop. Het gebruik ervan werd in 2001 verboden, maar tot dan werd het erg vaak gebruikt. Zo vaak dat de overheid inschat dat tot 70% van de woningen uit die periode asbest bevatten. Waar zit het dan, vraagt u zich af? Een beetje overal, zo blijkt: in vensterbanken, isolatie van leidingen, drempels, dakbedekking, golfplaten en gevelbekleding.

Waarom voert de overheid een strijd tegen asbest?

Met het oog op de renovatiegolf die er zit aan te komen om woningen energiezuiniger te maken, wil de overheid het asbest in onze woningen in kaart brengen. Blootstelling aan asbest kan namelijk leiden tot ziektes zoals longkanker, longvlieskanker en buikvlieskanker. Hoe meer contact, hoe groter het risico. Asbest vormt dan ook een van de grootste doodsoorzaken op de werkvloer. Werknemers worden eraan blootgesteld zonder dat ze het weten. Het asbestattest moet zorgen voor veiliger werkomstandigheden.

Voor de specifieke wetgeving over het asbestattest verwijzen we graag naar de site van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/het-asbestattest.

Verkoopt u uw woning via Gabit, dan helpen wij u om het verplichte asbestattest te bekomen.

Van plan om uw woning te verkopen? Contacteer ons of bel Laurence rechtstreeks op 0475 65 45 38.

Meer informatie?

Stel je vraag via het contactformulier of bel me op 0475/65 45 38.

Vraag informatie aan

Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om Cookies toe te staan. Meer informatie

Alle cookies toestaan     Instellingen